foto1
foto1
foto1
foto1
foto1

Lubogoszcz

to nasze

miejsce na ziemi

to nasz zakątek

to nasza miejscowość

Tytuł projektu: „Smaczne bo z lubuskiego-!” warsztaty kulinarne

Przedsięwzięcie realizowane zostało w miejscowości Lubogoszcz Gmina Maszewo.

Od 12 do 23 sierpnia 2019 r. trwała rekrutacja i promocja projektu. Przygotowano plakaty informujące o realizacji projektu i zapraszające mieszkańców do udziału w nim.

 

1)Lubuskie dania regionalne- „wstęp „do warsztatów kulinarnych. Instruktorka Pani Renata Matuszewska, wskazała uczestnikom dobre rady w codziennym przygotowywaniu posiłków, mówiła o zastosowaniu produktów ekologicznych. Członkinie KGW przedstawiły swoje pomysły na dania, które będą prezentowane w dalszym etapie przedsięwzięcia. Na zasadzie burzy mózgów zadecydowano, że przygotowane zostaną takie potrawy jak: zupa niebecz, pierogi z kaszą gryczaną i serem, pierogi z kapustą i grzybami, faszerowane cukinie, gołąbki w liściach winogronowych z sosami pomidorowym i grzybowym, chleb żytni na naturalnym zakwasie, smalec, pieczeń, sałatka z pomidorów, kompot z sezonowych owoców. 

2)”Zasmakuj w tradycji-warsztaty kulinarne: odbyły się w dniach 24 i 25 sierpnia 2019r.(łącznie 8 godzin) prowadzone przez instruktorkę wskazaną powyżej. 10 Pań z KGW kontrolowało pracę 25 mieszkańców wsi, zgodnie z zaleceniami instruktorki. Przygotowanie dań przebiegło sprawnie, natomiast mieszkańcy ci starsi i młodsi wspólnie działali, wspominając tradycje kulinarne we własnych domach.

3)”Lubogoszcz gościną stoi”- degustacja potraw bezpłatna degustacja potraw odbyła się w dniu 26 sierpnia 2019r. po odpuście kościelnym na świetlicy wiejskiej w Lubogoszczy. W spotkaniu uczestniczyło ok. 80 osób, z całej Gminy Maszewo, a także ksiądz proboszcz oraz Wójt Gminy Maszewo. Panie z KGW podawały do stołu oraz omawiały serwowane dania, nawiązywały do tradycji ich powstania. Degustacja potraw trwała ok. 2 godzin, natomiast poczęstunek odbił się szerokim echem na terenie całej gminy.

4) ”Zasmakuj w tradycji-warsztaty kulinarne: ponowne warsztaty odbyły się w dniach 5 i 6 września 2019r.(łącznie 8 godzin) przed piknikiem rodzinnym. 10 Pań z KGW kontrolowało pracę 25 mieszkańców wsi, zgodnie z zaleceniami instruktorki. Przygotowywanie dań przebiegało w miłej atmosferze i łączyło młode pokolenie ze starszym.

5)”Dla każdego cos pysznego”- bezpłatna degustacja potraw przygotowanych wspólnie przez KGW oraz mieszkańców na pikniku rodzinnym w dniu 7 września 2019 r., ok. 150 osób miało okazję zasmakować w kuchni województwa lubuskiego. Rodziny, przybyli mieszkańcy oraz zaproszeni goście biorący udział w grach i zabawach mogli w międzyczasie kosztować przygotowanych dań oraz zostali zaznajomieni z recepturą potraw.

Projekt pt.”Startuj z FIO –NOWY POCZATEK” umożliwił nam nie tylko zgłębienie i wzmocnienie wiedzy na temat kuchni regionalnej województwa lubuskiego ale przez wszystkim nauczył umiejętności budowania wspólnych relacji i więzi pomiędzy mieszkańcami. Scalił nasza małą społeczność lokalną, a dodatkowo ukazał gościnność i zaangażowanie naszych mieszkańców, które jest szeroko komentowane na terenie Gminy Maszewo.

 

                                   Projekt dofinansowany ze środków Programu Fundusz Inicjatyw Obywatelskich

                                                      321